A+ A-

Intrebari frecvente

Câte ore de practică sunt necesare în stagiul de practică?
La nivel de licență, studenții trebuie să efectueze 56 de ore de practică.
Practica de specialitate la ciclul de masterat se va desfășura pe parcursul semestrului al II-lea al anului al II-lea de studiu (semestrul IV) și însumează 60 de ore de practică.
 
Dacă nu am făcut practică pe primul semestru ce trebuie să fac (valabil pentru nivelul licență)?
Dacă, din diferite motive, nu ați efectuat stagiul de practică pe primul semestru, în semestrul al doilea trebuie să efectuați dublul numărului orelor de practică, adică 112 ore, pe care le puteți efectua în aceeași unitate de practică sau în unități diferite. Informația despre câte ore de practică ați efectuat, numărul de săptămâni de practică și numărul de ore pe săptămână sunt cerute pe platformă în momentul completării convenției de practică, precum și în cadrul documentelor de raportare și al adeverinței de practică, cerute la terminarea stagiului.
 
LIDER Plus este un stagiu de practică?
Nu, LIDER Plus este un program integrat de orientare, consiliere profesională, mentorat și practică la potențiali angajatori relevanți pentru domeniile bună guvernare, egalitate de șanse și comunicare publică, iar înscrierea în acest program nu substituie stagiul de practică obligatoriu prevăzut de legislație și facultate. Proiectul nu are ca principal obiectiv identificarea de locuri de practică ci creșterea șanselor de angajabilitate a studenților FSPUB, prin intermediul seminariilor de dezvoltare abilități, al atelierelor tematice, al consilierii individuale și de grup, dar și prin facilitarea accesului studenților la stagii de practică relevante în domeniu.
 
De ce trebuie să completăm atâtea documente?
Practica de specialitate se desfășoară în concordanță cu legislația (Legea 258/2007 http://www.infolegal.ro/legislatie-integrala/legea-nr-2582007-privind-practica-elevilor-si-studentilor / precum și normele de aplicare OG3955/2008 http://www.politice.ro/files/2.ordin-3955-din-9-05-2008.pdf, ) în vigoare și modalitatea de organizare a practicii este în conformitate cu regulamentul privind organizarea și desfășurarea practicii de specialitate al Facultății de Științe Politice, Universitatea din  București.
Proiectul LIDER Plus aduce în plus patru documente: formularul de înscriere în proiect, declarația de date personale, formularul de înregistrare a grupului țintă și fișa de consiliere individuală, documente care se completează o singură dată, la înscrierea în proiect, și care sunt specific proiectelor finanțate prin fonduri europene.
 
Dacă îmi găsesc singur/-ă un loc de practică, pot fi în LIDER Plus?
Da, faptul că preferi să faci stagiul de practică într-un loc care nu este partener al facultății, nu te exclude din proiect. Poți beneficia de atelierele tematice și de abilități, de consilierea de grup și individuală, de vizitele tematice. Studenții care optează pentru un loc de practică ce nu se află în lista de parteneri ai facultății, vor avea grijă să semneze cu respective unitate de practică un Acord de parteneriat și un Contract de parteneriat (aceste documente se pot descărca de pe platformă din secțiunea Nota 10 la practică).
 
Studenții străini pot face parte din LIDER Plus?
Studentii străini care fac parte din statele membre UE și au domiciliul sau reședința legală în România pot face parte din acest proiect. Restul studenților străini pot participa la toate activitățile proiectului, dar nu vor putea participa la sesiunea de premiere. Și pentru studenții străini stagiul de practică este obligatoriu.
 
Cum trebuie să procedeze studenții Erasmus?
Studenții care beneficiază de burse de mobilitate trebuie să efectueze stagiul de practică pentru semestrul pe care îl efectuează în România.
 
Toți studenții trebuie să își activeze profilul de pe platforma LIDER Plus?
Da, indiferent dacă sunteți sau nu înscriși în acest proiect, toți studenții trebuie să își creeze profilul. Scopul acestei platforme este de a vă ușura munca în completarea documentelor care alcătuiesc dosarul vostru de practică. Informațiile pe care le completați în secțiunea Aplicații și Convenții ajută la completarea automată a celorlalte documente (mai puțin caietul de practică unde vă sunt cerute informații suplimentare despre stagiul pe care l-ați efectuat).
 
Cum se face accesul pe platforma LIDER Plus?
Aceesul se face pe baza email-ului instituțional (nume.prenume@fspub.unibuc.ro), iar parola inițială o primiți în plic de la reprezentanții proiectului. Dacă pierdeți parola, vom genera o nouă parolă pentru voi (puteți cere o parolă nouă printr-un email la adresa: liderplus@itcnet.ro). Parola inițială o puteți schimba de la prima logare.